ßßß Cookit - przepis na Makówki

Makówki

nazwa

Wykonanie

Na Górnym Śląsku nikt nie wyobraża sobie by na świątecznym stole mogło zabraknąć makówek. Przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Oczywiście można go zrobić według własnego smaku lecz baza pozostawała niezmiennie ta sama. Kiedy lata były chude i na rynku w sprzedaży nie było fig czy daktyli wystarczyły rodzynki i orzechy. Miód zastępowało się cukrem a kromki bułek kroiło się nieco grubsze lecz makówki zawsze
królowały na świątecznym stole.
Składniki:
200 g. maku
1,5 dużej bułki
3/4 l. mleka
5 łyżek miodu (można w razie potrzeby dosłodzić cukrem)
bakalie (rodzynki, figi, daktyle, orzechy według uznania)
Wykonanie:
Zagotować wodę w garnku.
Wsypać mak i chwilę gotować ciągle mieszając.
Wylać na sito i odczekać aż odcieknie woda.
Zmielić. (ja mielę na maszynce do mięsa na bardzo drobnym sicie)
Wlać do garnka mleko i zagotować.
Do gotującego mleka mleka dodać mak, bakalie, miód.
Krótka chwilę gotować nie zapominając o mieszaniu by mak nie przywarł do dna naczynia.
Bułkę pokroić na cienkie kromeczki.
Wlać do miski mak ( ma to być rzadka konsystencja).
Ułożyć pokrojone kromki bułki.
Zalać makową konsystencją.
Wyłożyć bułkę i ponownie zalać makiem.
Ostatnia ma być makowa warstwa.
Wierzch posypać posiekanymi orzechami , czekolada lub według własnego uznania.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/makowki