Wykonanie
Najprościej zrobić
sałatkę z
kaszy kiedy pozostała nam z obiadu i nie mamy pomysłu jak ją wykorzystać.
Sałatka doskonale sprawdza się jako samodzielne danie ma obiad czy kolację. Nie musimy się też wstydzić aby podać ją gościom z kawałkiem pieczeni czy
kiełbaską na gorąco. Zanim napiszę jak zrobiłam
sałatkę kilka informacji które ściągnęłam z internetu na temat
kasz.” Królowały na
polskich stołach przez stulecia. Chłopi wyrabiali je na własne potrzeby. W miastach produkcją i sprzedażą
kasz zajmowali się krupierzy. Już w średniowieczu znano
kasze pszenną, żytnią (zwaną nową), jęczmienną (krupy) i perłową (nazywaną gradową), a także jagły robione z prosa. Z gryki otrzymywano
kasze „obwarzaną” (paloną), „żelazną” (niepaloną) i krakowską.”
Składniki:1 szklanka
kaszy perłowej (suchej)1-2 szt
papryki czerwonej2 szt. duże
ogórki kiszone2-3 łyżki
majonezu1 szt.
cebula (duża)
Przyprawy:
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Kaszę perłową zalać
wodą i postawić na ogniu (1 szklanka
kaszy 2 szklanki
wody).Przykryć pokrywką i gotować kilka minut.Odstawić. (Jeśli mamy garnek z grubym dnem zdjąć z ognia i pozostawić aż
kasza wchłonie
wodę. Kiedy nie posiadamy takiego garnka po zdjęciu z ognia wystarczy zawinąć garnek w gazetę przykryć kocykiem i zaczekać aż
kasza napęcznieje).Kiedy wystygnie wsypać ją do miski.
Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę.
Cebule obrać i drobno posiekać.Z
papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Dodać
majonez.Dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku.
Uwaga!Wybieraj
kasze gruboziarniste, bo więcej w nich składników odżywczych.