ßßß Cookit - przepis na ciasto brzoskwiniowo-jabłkowo -budyniowe

ciasto brzoskwiniowo-jabłkowo -budyniowe

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
ciasto brzoskwiniowo-jabłkowo -budyniowe
Polecam przepis na ciasto z brzoskwiniami i jabłkami zalane budyniem..Proste w wykonaniu a bardzo smaczne ..serdecznie polecam
Produkty
Ciasto:
– 450 g mąki pszennej
– 250 g masła
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 jajko + 2 żółtka
– 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie:
-1/2 puszki brzoskwiń
– 1 kg jabłek
– 2 słodzone budynie waniliowe
– 750 ml mleka
– 3 łyżki cukru + cukier waniliowy
Wykonanie
Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je (mniej-więcej 1/3 i 2/3). Mniejszy kawałek wsadzić do zamrażarki, a większym wylepić spód blachy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać lekko bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z owoców i wyłożyć obrane,
Pokrojone w kostkę i wymieszane z cukrem jabłka (nie ucierać ich na tarce!) oraz pokrojone.odsączone z zalewy brzoskwinie . Gotujemy budyń (2 budynie na 750 ml mleka) i zalewamy nim owoce. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch ciasta. Jeśli ciasto będzie się ciężko ucierać, można je rozdrobnić palcami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min. Ostudzony placek posypujemy cukrem pudrem.
Powiązany przepis:
karkówka po cygańsku II
piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/ciasto-brzoskwiniowo-jablkowo-budyniowe