ßßß Cookit - przepis na Piernik domowy

Piernik domowy

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 28 grudnia 2015
Piernik domowy to ciasto, które tradycyjnie od kilku lat przygotowuję specjalnie na święta. Jest to „danię”do którego przygotowania rozpoczynam nawet na dwa tygodnie przed świętami, ale dzięki temu piernik domowy zachowuje świeżość nawet do 4 tygodni – jeczsze nigdy tyle czasu nie przeleżał – tuż po świętach znikał ostatni okruszek.
Mój piernik domowy zawsze przyozdabiam domową polewą czekoladową z prawdziwej czeloady – tutaj znajdziecie przepis .
około 20g korzennej przyprawy do piernika
400g mąki
250g miodu naturalnego
250g cukru
pół szklanki mleka
2 jajka
25g masła
50g posiekanych bakali (rodzynki, orzechy)
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
trzy – cztery łyżki powideł śliwkowych
przyprawy: sól
Jak wspomnialam wcześniej, przygotowania do piernika rozpoczynam nawet na dwa tygodnie przed świętami – więc jeżeli chcecie postapić zgodnie z moim przepisem, to zaplanujcie wszystko odpowiednio wczesniej.
Przygotujcie większy garnek – ja zawsze używam garnka o pojemności 2L.
Do wybranego garnka wpierw wlewam mleko, przesypuje cały cukier oraz miód i podgrzewam. Grzeje do czasu aż cały miód i cukier wymieszają się z mlekiem i będzie mieć jednolitą konsystencję kolorystyczną, zawsze od czasu do czasu mieszam by nic nie przywarło.
Gdy mleko będzie gotowe zdejmuję z ognia i dodaję masło, sól i przyrawę korzenną i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam na bok by ostygło.
Gdy będzie letnie wbijam oba jajka i ubijam.
Następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję powidła i bakalie – ja osobiście nie przepadam za bakaliami, tak więc nigdy ich nie dodaję i ponownie ubijam aż ciasto bedzie mieć jednolitą konstystęcję.
Tak przygotowane ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na minimu dwa dni – w tym czasie ciasto będzie fermentować.
Po upływie minimum dwóch dni wpierw nastawiam piekarnik na 180C.
Następnieprzygotowuje formę (moja ma wymiary: 25cm długości,14cm szerokości i 7cm wysokości) i jezeli wasza forma nie jest non stick to wyłóżcie ją papierem do pieczenia, w przeciwnym wypadku ciasto wlejcie bezpośrednio do formy.
Gdy piekarnik będzie nagrzany ciasto piekę jedną godzinę – zawsze sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już od środka suche.
Upieczone ciasto i gdy przesygnie wyjmuję z formy i zawijam w ściereczkę i odkładam / odstawiam na minimum 4 dni.
Po tym czasie piernik jest gotowy do jedzenia i swoją świeżość utrzymuje do czterech tygodnie.
Polewę czekoladową przygotowuje w dniu w którym będę ciasto podawać.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na ciasta:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/12/28/piernik-domowy