ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski

Piernik staropolski

nazwa

Wykonanie

12 Stycznia 2014 Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszny aromatyczny piernik staropolski oblany polewą czekoladową. Kojarzy mi się ze świętami, choć przyznam szczerze, że w tym roku spóźniłam się nieco z jego wyrobem i upiekłam go na Nowy Rok. Nie sądziłam jednak, że będzie aż tak smaczny, długi czas oczekiwania na piernik został całkowicie zrekompensowany. Masę do piernika przygotowuje się na 3-4 tygodnie przed świętami, oczywiście piernik można upiec o dowolnej porze roku, aby przypomnieć sobie nieco świąteczne smaki i aromaty.
Piernik staropolski z masą marcepanową, powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową
Składniki :
3 jajka
1 szklanka cukru
400 g miodu
200 g masła
3/4 kg mąki
50 g posiekanych na drobno orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
32 g przyprawy korzennej do piernika
1 pełna łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki zimnego mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przełożenie:
580 g powideł śliwkowych
400 g masy marcepanowej
Polewa:
200 g czekolady gorzkiej
50 g masła
Sposób przygotowania:
Do rondla przełożyć miód, masło oraz cukier, podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z cynamonem oraz z przyprawą korzenną. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
Do miski przelać przestudzoną masę miodowo - cukrową, dodać jajka oraz rozpuszczoną sodę z mlekiem. Powoli stopniowo dodawać mąkę z przyprawami, po czym wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać bakalie.
Ciasto przełożyć do szklanego bądź emaliowanego naczynia, szczelnie owinąć folią spożywczą bądź ostatecznie aluminiową a następnie ściereczką, odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki bądź spiżarni na 3 tygodnie.
Po 3 tygodniach wyjąć ciasto z lodówki (chwilę odczekać, aby się nieco ogrzało), następnie podzielić ciasto na 3 równe części, każdą z nich rozwałkować na prostokątny placek wielkości blaszki, w której będzie pieczony. Ja użyłam formy o wymiarach 32 x 26 cm; wyłożyłam ją papierem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasta piernikowe wstawiać kolejno do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do momentu, aż wyraźnie się zarumienią.
Upieczone ciasta odstawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie owinąć szczelnie ściereczką i ponownie odstawić na kolejne 5 dni, aż ciasto zmięknie.
Przełożenie:
Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt. Następnie nanieść ją na pierwszy placek i przykryć drugim.
Na kolejny placek nałożyć powidła śliwkowe, po czym przykryć trzecim plackiem. Docisnąć, owinąć ściereczką i pozostawić w formie na 2 dni.
Po dwóch daniach w zależności od wielkości formy ciasto przekroić wzdłuż tak, aby powstały 2 bądź 3 pierniki.
Polewa:
Masło wraz z czekoladą połamaną na mniejsze fragmenty umieścić w rondlu, po czym podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Pierniki oblać polewą czekoladową, odstawić w chłodne miejsce, aż do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_piernik-staropolski.html