Wykonanie
By MagicPot, 28 grudnia 2015
Waniliowe ciasto z
jabłkiem to przepis, który otrzymałam od Teściowej – przepis na szybkie ciasto. Ciasto rzeczywiście było szybkie w przygotowaniu a
potem okazało się również bardzo smaczne.dwie szklanki
mąki250g
masła – jedna kostka150g
serka waniliowegodwie łyżeczki
proszku do pieczeniatrzy
jabłka lub
gruszkijedna szklanka
cukru pudrudwie łyżki
śmietanyPrzygotowanie ciasta
winiliowego jest ogromnie proste a zaczniemy od przygotowania
jabłek: środki wydrążyłam i pokroiłam na pół księżyce.Przygtowałam miskę, do której przesiałam
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Następnie
masło pokroiłam na mniejsze kawałki i także dodałam do przesianej
maki.Dodałam 150g
serka waniliowego i całe ciasto dokładnie zagniotłam – przed rozpoczęciem zagniatania ciasta warto ręce posmarować
olejem, ciasto nie będzie się wtedy przyklejać do rąk.Ciasto należy dokładnie zagnieść – musi
mieć konstystencję kruchego ciasta. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części.Piekarnik nastawiamy na grzanie na 170C.Brytfankę naljepiej non stick (moja ma wymiar: 11cm szerokości, 22cm długości i 7cm wysokości) wykładamy pierwszą połową ciasta, na wierzch układamy pokrojone
jabłka i przykrywamy drugą połową ciasta.Do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy przez jedną godzinę.Gdy ciasto będzie upieczone należy je wyjąć z brytfanki i odstawić do ostygnięcia.Gdy ciasto będzie zimne należy przygotować polewę lukrową:
cukier puder przesiałam do miski i dodałam
śmietanę a następnie dokładnie wymieszałam mikserem.Polewą lukrową oblałam ciasto i odstawiłam do zastygnięcia polewy.Smacznego!Polecam inne przepisy na ciasta: