Wykonanie
Jak co niedzielę lubię upiec ciasto. To już taka mała tradycja. Z tego co zauważyłam u was też często właśnie w niedzielę pojawia się jakiś większy wypiek :) Jak dla mnie może to być ciasto kruche - jak dzisiaj, bądź jakiś pyszny drożdżowiec.Składniki:500g
mąki3-4 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
śmietany3
jajka80g
cukru (można pomieszać biały z brązowym)300g
masła4
jabłka3
gruszki4 łyżki
cukrukruszonkaPrzygotowanie:Myjemy i obieramy
jabłka oraz
gruszki. Koimy w dużą kostkę i dusimy na małym ogniu. Dodajmy 4 łyżki
cukru.Na stolnicę wysypujemy
mąkę,
cukier i proszek. Robimy dołeczek i wbijamy
jajka. Dorzucamy pokrojoną w kostkę
margarynę oraz
śmietanę. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy, aby utworzyć zbitą kulkę.Owijamy ją w folię i wstawiamy na 20 min do lodówki.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na szerokość i długość blachy - przekładamy. Wierzch posypujemy
bułką tartą i rozprowadzamy wcześniej przygotowane
owoce. Posypujemy je
cukrem pudrem, a następnie rozrzucamy kruszonkę.Całość pieczemy 1h 10minw temp. 180 stopni.Podajemy posypane
cukrem pudrem można dołożyć
lody śmietankowe/
waniliowe.Smacznego! :)