Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam na kolejną
alkoholową propozycję, w końcu mamy Karnawał, więc możemy sobie nieco zaszaleć. Domowy
likier kukułka to nic innego jak na pyszny
napój alkoholowy przygotowany na bazie
cukierków kukułek. Doskonale smakuje sam, ale będzie też idealny do polania
lodów. Ja bardzo lubię dodać odrobinę
likieru do
kawy.

Czas przygotowania: 60 minut +
siedem dniSkładniki:200 ml
mleka200 g
cukierków kukułek150 ml
spirytusu
Wykonanie:
Cukierki wysupłujemy z papierków, oczywiście starając się nie podjadać przy okazji, wrzucamy do garnuszka o grubym dnie. Wlewamy
mleko i gotujemy na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż
cukierki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy
spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do stoika, zakręcamy i odstawiamy ma 7 dni w ciemne chłodnie miejsce. Raz dziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać
likier.