Wykonanie
Czasem lubię wypić odrobinę słodkiej
nalewki. Szczególnie w chłodny, deszczowy, jesienny wieczór. Przepis na tę
nalewkę dostaliśmy do przyjaciela. Zamiast raczków można użyć innych twardych
cukierków, np. kukułek, czy
fistaszków. Ja najbardziej lubię raczki, więc powstała
Nalewka z raczków .Składniki:2 puszki
niesłodzonego mleka skondensowanego½ kg raczków (
cukierków)200ml
spirytusuWykonanie:½ kg
cukierków (waga w papierkach) wyjmujemy z opakowań i wrzucamy do garnka, dolewamy
mleko i zaczynamy podgrzewać. Garnek powinien stać na małym ogniu. Mieszając, czekamy aż
cukierki się rozpuszczą. Zostawiamy do ostygnięcia.Do zimnego raczkowego
mleka wlewamy
spirytus- malutkim strumieniem, energicznie mieszając podczas wlewania. Gotową
nalewkę przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
Nalewka jest gotowa już dobę po zrobieniu.

