ßßß Cookit - przepis na Nalewka z raczków

Nalewka z raczków

nazwa

Wykonanie

Czasem lubię wypić odrobinę słodkiej nalewki. Szczególnie w chłodny, deszczowy, jesienny wieczór. Przepis na tę nalewkę dostaliśmy do przyjaciela. Zamiast raczków można użyć innych twardych cukierków, np. kukułek, czy fistaszków. Ja najbardziej lubię raczki, więc powstała Nalewka z raczków .
Składniki:
2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
½ kg raczków (cukierków)
200ml spirytusu
Wykonanie:
½ kg cukierków (waga w papierkach) wyjmujemy z opakowań i wrzucamy do garnka, dolewamy mleko i zaczynamy podgrzewać. Garnek powinien stać na małym ogniu. Mieszając, czekamy aż cukierki się rozpuszczą. Zostawiamy do ostygnięcia.
Do zimnego raczkowego mleka wlewamy spirytus- malutkim strumieniem, energicznie mieszając podczas wlewania. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Nalewka jest gotowa już dobę po zrobieniu.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/nalewka-z-raczkow.html