Wykonanie
Kilka lat zbierałam się do zrobienia własnych pączków - bo to
drożdżowe, które bardzo rzadko robię, bo nie lubię
drożdży w smaku, bo to trudne, bo nie wyjdzie, bo...coś. W tym roku postanowiłam, że przygotuję domowe pączki, ale który przepis wybrać - padło na przepięknie sfotografowane pączki z przepisu Kasi z bloga Gotowanie cieszy i to był strzał w dziesiątkę. Pączki pięknie wyrosły (w zasadzie uciekły z miski spójrzcie na zdjęcie tutaj), dobrze się usmażyły, mają jasną obrączkę i są pyszne - nadziałam je
konfiturą truskawkową.Domowe pączki z
konfiturąinspiracja25 sztuk
zaczyn :60 g
drożdży2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki4-6 łyżek
mleka4-4,5 szklanki
mąki60 g
masła roztopionego6
żółtek4 łyżki
cukru400 ml
mleka4 kostki
smalcu do smażenia
lukier :szklanka
cukru pudru2 łyżki
wodykonfitura truskawkowa do nadziewania lub
cukier puder do posypaniaPrzygotować zaczyn - rozkruszone
drożdże połączyć z
cukrem mąką i ciepłym
mlekiem, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.Po tym czasie dodać ciepłe
mleko,
masło,
cukier,
żółtka i 4 szklanki
mąki - przez około 10 minut zagniatać ciasto aż stanie się elastyczne i miękkie (dosypałam około pół szklanki
mąki - ciasto ma być kleiste, ale lekko odchodzić od miski).Przykryć miskę z
ciastem ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (jeśli ciasto dobrze wyrośnie to
potem otrzymacie jasną obrączkę przy smażeniu).Ciasto odgazować (uderzyć pięściom), wyłożyć na blat posypany
mąką i rękoma ugnieść lub wywałkować na grubość około 1-1,5 cm.Z ciasta wykrajać koła o średnicy 5-8 cm, przełożyć na tackę wyłożoną papierem do pieczenia lub lekko podsypaną
mąką i zostawić do podrośnięcia na 15 minut.W tym czasie na najmniejszej mocy palnika rozgrzać w rondlu
smalec.Wrzucać pączki na rozgrzany
olej (najmniejsza moc palnika cały czas) i smażyć z dwóch stron na rumiano - pączki po około 1,5 minucie przekręcam na drugą stronę przy użyciu patyczka do szaszłyków.Nadziać pączka na patyczek - jeśli po wyjęciu będzie suchy tzn. że pączek się usmażył też w środku.Przygotować
lukier - wymieszać
cukier puder z
wodą i ciepłe pączki maczać w lukrze.Przy użyciu szprycy nadziewać pączki
konfiturą.