Wykonanie
Przepis powstał na podstawie
ciasta drożdżowego ze
śliwkami . Zamiast
śliwek użyłam
konfitury różanej - nadaje się ona idealnie do różnych wypieków (np. pączków), więc pomyślałam, że również wyśmienicie będzie smakować w połączeniu z tym delikatnym
ciastem drożdżowym. Oczywiście się nie myliłam. Ciasto pięknie pachnie, rewelacyjnie wygląda i nieziemsko smakuje.
Składniki:- 3 szklanki
mąki- 4
żółtka- 1 szklanka
mleka- 50g
drożdży- 3/4 szklanki
cukru + 1 łyżka do zasypania
drożdży- 2-3 krople
olejku pomarańczowego- 50 g
masła- pół słoika
konfitury różanej- kruszonka (przepis tu)-
lukier (przepis tu)Przygotowanie:
Drożdże zasypać łyżką
cukru (użyć wysokiego naczynia). Jak zrobią się płynne wlać szklankę ciepłego
mleka. Wymieszać i poczekać do wyrośnięcia - około 15 minut.
Żółtka utrzeć z
cukrem na gładką jasną masę. Dodać wyrośnięte
drożdże i
mąkę. Całość wymieszać. Na końcu wlać roztopione ostudzone
masło i chwilę wymieszać. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, ale takie ma być, nie dosypywać
mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć ciasto (ześlizgnie się z miski przez dodany na końcu tłuszcz), równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć kilka łyżeczek
konfitury różanej. Całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze 25 minut. Przed wyjęcie sprawdzić patyczkiem, ma być suchy. Wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki, po 5-10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Ostudzone polać lukrem. Całe ciasto ma
mieć niesymetryczną wysokość (góry i doliny). Jego smak jest rewelacyjny, następnego dnia również utrzymuje miękkość i świeżość.