Wykonanie
Ciasto drożdżowe i
truskawki to bardzo dobre połączenie. Tydzień temu było ciasto kruche z
truskawkami, a ze sezon na te
owoce jeszcze trwa to trzeba było upiec następne ciasto. I tak padło na
ciasto drożdżowe.
Składniki:- 3 szklanki
mąki- 4
żółtka- 1 szklanka
mleka- 50g
drożdży- 3/4 szklanki
cukru + 1 łyżka do zasypania
drożdży- 2-3 krople
olejku pomarańczowego- 50 g
masła- kruszonka (przepis tu)-
lukier (przepis tu)- 0,5 kg
truskawekPrzygotowanie:
Drożdże zasypać łyżką
cukru (użyć wysokiego naczynia). Jak zrobią się płynne wlać szklankę ciepłego
mleka. Wymieszać i poczekać do wyrośnięcia - około 15 minut.
Żółtka utrzeć z
cukrem na gładką jasną masę. Dodać wyrośnięte
drożdże i
mąkę. Całość wymieszać. Na końcu wlać roztopione ostudzone
masło i chwilę wymieszać. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, ale takie ma być, nie dosypywać
mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć ciasto (ześlizgnie się z miski przez dodany na końcu tłuszcz), równomiernie rozprowadzić. Na wierzch ciasta wyłożyć
truskawki. Całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze 25 minut. Przed wyjęcie sprawdzić patyczkiem, ma być suchy. Wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki, po 5-10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Ostudzone polać lukrem.