Wykonanie
Domowe pączki - ten przepis jest w naszej rodzinie od lat. Na początku zdradzę 2 tajemnice, dzięki którym smak pączków jest niezapomniany! Po pierwsze jak chcemy piec pączki rano to wyjmujemy składniki wieczorem, żeby miały całkowicie temperaturę pokoj ową. Po drugie
mąkę kładziemy i zostawiamy na ciepłym grzejniku na całą noc! Sprawdźcie sami.Składniki:50dkg
mąki, 6dkg
drożdży, 5-6
żółtek, 2 łyżki
cukru, około 1,5 szklanki
mleka,
sól, pół kostki
masła, ½
laski wanilii, kieliszek
wódki, 2 łyżki dobrej
konfitury - najlepsze od ETERNO, 1,5 kg
smalcu (niestety najlepsze pączki są smażone na
smalcu),
cukier puder do posypania (lub
lukier i kandyzowana
skórka pomarańczowa).Przyrządzanie:
Mąkę wygrzaną przesiać do miski, do wgłębienia w
mące wlać
drożdże rozmieszane w kilku łyżkach ciepłego
mleka z
cukrem. Utrzeć
żółtka z
cukrem i bardzo rozdrobnioną
wanilią, wlać do wyrośniętego rozczynu, dodać
sól,
wódkę i bardzo dokładnie ciasto wyrobić, a na końcu wyrabiania dodać tłuszcz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na równej wielkości placuszki. Na każdy placuszek położyć po pół łyżeczki
konfitury, uformować pączki i odłożyć wszystkie do wyrośnięcia na oprószoną
mąką deseczkę. Gdy pączki wyrosną, rozgrzać
smalec i najpierw włożyć jeden pączek, powinien wypłynąć zaraz na wierzch, wtedy jest właściwa temperatura tłuszczu. Pączki po włożeniu przykryć, a gdy się zrumienią od
spodu odwrócić i bez przykrycia dosmażyć. Wyłożyć najlepiej na bibułę lub papier, a gdy osiąkną z tłuszczu otoczyć w cukrze.