ßßß
Składniki (na 2 strucle):Ciasto:750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta1 łyżka proszku do pieczenia2 jajka200 g cukru50 g miękkiego masła1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1,5 szklanki mlekaMasa makowa:350 g maku100 g masłapół szklanki płynnego miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy100 g posiekanych orzechów, migdałów150 g suszonych owoców, np. moreli, śliwek czy rodzynek1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 jajkaLukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki wody różanejPrzygotowanie:Masa makowa:Gotowy mak zmielony wystarczy tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić. Suszone owoce zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę. Masło roztopić, dodać do maku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Ciasto:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą, jasną masę. Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko, całość dokładnie wymieszać. Dwie keksówki o wymiarach 30x12 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć na matę silikonową posypaną obficie mąką, podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na ciasto delikatnie nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając niewielki margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, pomagając sobie matą silikonową. Przełożyć do przygotowanych foremek (najlepiej też przeturlać przy pomocy maty wprost do foremki) i nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Piec ok. 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawić je w formie do całkowitego ostygnięcia.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować: cukier puder wymieszać z wodą różaną. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec strucle dowolnie udekorować.