ßßß
Przyznam, że cukinia zapiekana z mięsem mielonym, pomidorami i mozzarellą świetnie smakuje z winem Celebro, czerwonym, argentyńskim, półwytrawnym. Wino w smaku jest dobrze zrównoważone i idealnie pasuje do dań z grilla oraz mięsa wołowego. Powiem Wam, że nigdy nie byłam fanką wina do posiłku, ale teraz już wiem dlaczego - nigdy nie umiałam go dobrze dobrać. Zaletą wina Celebro są rysuneczki na etykiecie pomagające w doborze wina do potrawy :-)Ale przejdźmy do samej cukinii. Gdybym robiła ją drugi raz (a na pewno wkrótce będę - jest pyszna! ), zostawiłabym cieńszą warstwę cukinii i dodała więcej farszu. I to tyle zmian ;)
Potrzebujemy:2 średnie cukinieokoło 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego4 duże pomidorykilka listków świeżej bazyliisól i pieprzcebulęczosnek (2 ząbki)oliwę z oliwekmozzarellaCukinie przekrawamy na pół wzdłuż i wydrążamy środki. Na patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone, zmiażdżone ząbki czosnku i całość smażymy aż mięso przestanie być surowe. Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy posiekane listki bazylii. Pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonego mięsa. Całość smażymy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając aż wyparuje cała woda.Cukinię skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na około 5 minut.Na tak podpieczoną cukinię nakładamy farsz (przynajmniej dwa razy tyle co u mnie;) i przykrywamy plasterkami mozzarelli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (ja piekłam dłużej, do miękkości cukinii). Gotowe, smacznego!:)