ßßß
Wybaczcie mi to zdjęcie, pierogi podałam ze słodką śmietaną i podsmażaną bułką tartą, ale zniknęły tak szybko, że została mi tylko taka fotka na szybko:)Składniki na ciasto do pierogów:600 g mąki pszennejniecała 1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka rozpuszczonego masła1 jajkoszczypta soliZ mąki tworzymy kopczyk, wbijamy jajko, dodajemy sól, masło i całość dokładnie mieszamy. Powoli dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i jeśli jest za suche - dolewamy więcej wody. Ciasto nie może się kleić, ale nie może też być zbyt twarde i suche. Należy je dobrze wyrobić.Ja zazwyczaj najpierw łącze składniki na ciasto w misce, a następnie przekładam je na blat i dokładnie wyrabiam. Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich wałkujemy.Na około 50 pierogów potrzebujemy 500 g jagód zasypanych około 1/2 szklanki cukru.Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, na środek każdego kółka układamy łyżeczkę jagód, sklejamy.Na czas sklejania pozostałych pierogów, te gotowe trzymamy przykryte czystą ściereczką.Pierogi gotujemy we wrzątku, ja gdy wypłyną i woda się zagotuje - dodaję łyżkę wazową zimnej wody żeby je zahartować i jeszcze kilka minut gotuję.
Smacznego:)