ßßß
Potrzebujemy:1 szklanka brązowego ryżu (najlepiej krótkiego)1 szklanka makuwodaszczypta soli4 łyżki miodu1/2 szklanki płatków migdałów1/3 szklanki rodzynek (mogą być również posiekane suszone śliwki)1 kropla aromatu migdałowego1 łyżka rumuRyż gotujemy w osolonej wodzie przez około 40 minut (najpierw wstawiamy wodę aż się zagotuje i ryż wsypujemy do wrzątku, od tego momentu liczymy 40 minut).Mak wsypujemy do garnka z wodą i gotujemy 30-40 minut. Po tym czasie odcedzamy go na sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.Ryż łączymy ze zmielonym makiem i dodajemy wszystkie pozostałe składniki - miód, rodzynki, płatki migdałów, rum i aromat migdałowy. Wszystko dokładnie mieszamy.Przystrajamy płatkami migdałów.Smacznego!