Wykonanie
Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto Snikers. Robiłam z
orzechami włoskimi i
miodem - jednak ciężko zwykłego orzechowca podpiąć pod tą nazwę (kiedyś pojawi się i ta wersja na blogu). Przepisy które miałam zmodyfikowałam pod własne potrzeby i smak. Tak powstała wersja tego ciasta. Gorąco polecam! Z
ciastem fajnie się pracuje, szybko się piecze, dobrze kroi i co najważniejsze - nie jest twarde i zbyt suche. Krem na bazie budyniu, masa kajmakowa i
orzeszki ziemne uzupełniają idealnie ciasto, nawiązując do wyżej wspomnianego Batonika!***Składniki na ciasto:- 4 szklanki
mąki pszennej tortowej 450- 1 szklanka
cukru pudru- 2
jaja- 2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 łyżki
mleka- 20 dag
margarynySkładniki na krem:- 1 duża łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 duża łyżka
mąki pszennej- pół szklanki
cukru-
cukier waniliowy- 1 dobra
margaryna lub
masło- 2 szklanki
mlekaDodatkowo:- paczka 200 g
orzeszków ziemnych solonych- masa kajmakowa 1 puszka
WYKONANIE:Ciasto.
Jajka zmiksować z
cukrem pudrem i wyłożyć do miski/dużego naczynia. Dodać
mąkę,
sodkę i
margarynę. Całość zagnieść na gładką masę i podzielić na dwie równe części. Wyłożyć na dwie osobne blachy jednakowej wielkości wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Można najpierw rozwałkować ciasto, będzie równiutkie. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Jeżeli nie mamy takiej funkcji w piekarniku, to piec przez 25 minut lecz wtedy każdą warstwę pieczemy osobno. Ciasto powinno się lekko przyrumienić.Krem.Z
mleka odlać pół szklanki i rozrobić w niej dokładnie
mąki. Resztę zagotować. Do gotującego
mleka dodać
cukry a kiedy się rozpuszczą dodać roztwór mączny i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia. Do ciepłego budyniu dodać kostkę
masła i energicznie mieszając doprowadzić do połączenia się tych dwóch składników. Można ułatwić sobie zadanie i użyć miksera.Tak przygotowanym gorącym kremem przełożyć dwa ciasta.Wierzch:Masę kajmakową zmiksować z orzeszkami i posmarować nią wierzch ciasta. Można troszkę
orzechów zostawić na posypanie już przygotowanej i wyłożonej masy.Moja rada: jeżeli
orzechy są bardzo słone, lepiej je trochę oprószyć z nadmiaru
soli.***Smacznego!Zapraszam do obserwacji bloga i pozdrawiam.