ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowe Snikers (z orzeszkami ziemnymi solonymi) - najlepsze!

Ciasto orzechowe Snikers (z orzeszkami ziemnymi solonymi) - najlepsze!

nazwa

Wykonanie

Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto Snikers. Robiłam z orzechami włoskimi i miodem - jednak ciężko zwykłego orzechowca podpiąć pod tą nazwę (kiedyś pojawi się i ta wersja na blogu). Przepisy które miałam zmodyfikowałam pod własne potrzeby i smak. Tak powstała wersja tego ciasta. Gorąco polecam! Z ciastem fajnie się pracuje, szybko się piecze, dobrze kroi i co najważniejsze - nie jest twarde i zbyt suche. Krem na bazie budyniu, masa kajmakowa i orzeszki ziemne uzupełniają idealnie ciasto, nawiązując do wyżej wspomnianego Batonika!
***
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej 450
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
- 20 dag margaryny
Składniki na krem:
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 duża łyżka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 dobra margaryna lub masło
- 2 szklanki mleka
Dodatkowo:
- paczka 200 g orzeszków ziemnych solonych
- masa kajmakowa 1 puszka
WYKONANIE:
Ciasto.
Jajka zmiksować z cukrem pudrem i wyłożyć do miski/dużego naczynia. Dodać mąkę, sodkę i margarynę. Całość zagnieść na gładką masę i podzielić na dwie równe części. Wyłożyć na dwie osobne blachy jednakowej wielkości wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Można najpierw rozwałkować ciasto, będzie równiutkie. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Jeżeli nie mamy takiej funkcji w piekarniku, to piec przez 25 minut lecz wtedy każdą warstwę pieczemy osobno. Ciasto powinno się lekko przyrumienić.
Krem.
Z mleka odlać pół szklanki i rozrobić w niej dokładnie mąki. Resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukry a kiedy się rozpuszczą dodać roztwór mączny i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia. Do ciepłego budyniu dodać kostkę masła i energicznie mieszając doprowadzić do połączenia się tych dwóch składników. Można ułatwić sobie zadanie i użyć miksera.
Tak przygotowanym gorącym kremem przełożyć dwa ciasta.
Wierzch:
Masę kajmakową zmiksować z orzeszkami i posmarować nią wierzch ciasta. Można troszkę orzechów zostawić na posypanie już przygotowanej i wyłożonej masy.
Moja rada: jeżeli orzechy są bardzo słone, lepiej je trochę oprószyć z nadmiaru soli.
***
Smacznego!
Zapraszam do obserwacji bloga i pozdrawiam.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/11/ciasto-orzechowe-snikers-z-orzeszkami.html