Wykonanie
Uwielbiam
dżem z
czerwonej porzeczki, jest to jeden z tych, które zajmują szczególne miejsce w mojej spiżarni. Wymaga on sporo pracy, jednak jest warto go zrobić choćby dlatego, że jest idealnym wypełnieniem pączków, jest także niesamowitym
dodatkiem do deserów. Mocno słodki a jednocześnie z kwaskowym posmakiem. Naturalny, bez dodatków substancji żelujących. Krwistoczerwony.Ten
dżem zawsze robiła moja babcia. Pamiętam jak gotowała w sokowniku
porzeczki, następie przecierała pozostałości
owoców za pomocą przecieraka (który widzicie na zdjęciach). Dodawała tylko
cukier jako substancję zagęszczającą i konserwującą.
Porzeczki przerabiała tonami a w całym domu czuć było ich wspaniały zapach... Zawsze podziwiałam ją za tysiące słoików wypełnionych różnościami, które potrafiła zgromadzić przed zimą. Teraz sama w sezonie potrafię zrobić sporo słoiczków z różnościami, a
porzeczek zabraknąć nie może.

Składniki na 6 - 7 słoiczków - każdy po 200 ml pojemności:1,2 kg
czerwonej porzeczki1 kg
cukruPorzeczki, zwłaszcza czerwone, są
owocami mocno soczystymi, więc
cukru potrzeba sporo by się zgęstniały. Na kilogram
porzeczek można dać kilogram
cukru. Ja
daję tak 0,8 - 0,9 kg -
dżem jest gęsty, jednak nie tak sztywny jak
galaretka. Dzięki temu
daje się nabrać w strzykawkę, co jest przydatne przy nadziewaniu pączków.Wykonanie:
Porzeczki oderwać od łodyżek, umyć. Nastawić sokownik na gaz, kiedy
woda w dolnym garnku zacznie się gotować należy do górnego zbiornika włożyć
porzeczki i zasypać je
cukrem. Gotować aż wypuszczą sok (około 40 minut), co jakiś czas mieszać. Zlać sok przez sito do garnka w którym
dżem będzie gotowany. Pozostałość
owoców, z górnego sita włożyć do przecieraka, przecierać przez sito do momentu aż pozostaną same pestki.Przetarte
owoce dodać do soku, zagotować. Gotować około godzinę, tak by masa lekko zgęstniała po odparowaniu
wody. Gorący
dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać i stawiać nakrętką do blatu, tak by słoiczki się zawekowały. Masa w miarę jak będzie stygnąć, będzie także gęstnieć.Taki
dżem z powodzeniem można przechowywać całą zimę. Jeżeli natomiast chcesz by
dżem trzymał się w słoiczkach nawet kilka lat, pasteryzuj słoiczki przez kilka minut we wrzącej wodzie (
woda do której będą włożone słoiczki musi być zbliżona temperaturą do temperatury
dżemu).Smacznego :)Pozdrawiam,
Kasia