ßßß
Składniki1/2 kg młodych ziemniakówPęczek młodej marchewkiCukiniaPęczek szparagów2 gałązki rozmarynuKilka gałązek świeżego tymiankuSól, pieprzOliwa2 kulki mozzarelli w solancePrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki.Cukinię umyj, pokrój w talarki.Szparagi dokładnie umyj, odetnij zdrewniałe końcówki (najlepiej zrobić to, kiedy pęczek jest jeszcze związany), pokrój na mniej więcej 2cm kawałki, zostawiając główki.Posiekaj z grubsza listki rozmarynu, oberwij listki tymianku.Brytfankę posmaruj oliwą, ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, skrop je oliwą, posyp solą, pieprzem i listkami rozmarynu.Na ziemniakach ułóż warstwę marchewki, następnie plastry cukinii – znowu skrop oliwą, posól, popieprz, posyp listkami tymianku.Na cukinię wysyp pokrojone szparagi ( główki odstaw na później), następnie powtórz wszystkie warstwy – ziemniaki, marchewkę i cukinię wraz z ziołami.Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie rozłóż na zapiekance plastry mozzarelli i posyp szparagowymi główkami. Zapiekaj jeszcze 7-10 minut.








