Wykonanie
Całkiem przypadkiem udało mi się trafić na promocję w sklepie
home & coś tam. Zasadniczo nie kupuję w takich miejscach – proste przedmioty do codziennego użytku mają tam absurdalnie wysokie ceny. Tym razem jednak dałam się skusić – przy zakupie dowolnego produktu, drugi kosztował tylko 10zł. W ten sposób uśredniona cena pięknej tacy ozdobionej kwiatami i ceramicznej okrągłej brytfanki do zapiekania wydała mi się całkiem racjonalna. Tak więc stałam się posiadaczką ceramicznego naczynia do zapiekania i miałam wielką potrzebę natychmiast je wykorzystać. A że w sklepie mnóstwo wspaniałych
młodych warzyw – wybór był prosty. Zapiekanka!
Składniki1/2 kg
młodych ziemniakówPęczek
młodej marchewkiCukiniaPęczek
szparagów2 gałązki
rozmarynuKilka gałązek świeżego
tymiankuSól,
pieprzOliwa2 kulki
mozzarelli w solancePrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.
Ziemniaki i
marchew obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki.
Cukinię umyj, pokrój w talarki.
Szparagi dokładnie umyj, odetnij zdrewniałe końcówki (najlepiej zrobić to, kiedy pęczek jest jeszcze związany), pokrój na mniej więcej 2cm kawałki, zostawiając główki.Posiekaj z grubsza listki
rozmarynu, oberwij listki
tymianku.Brytfankę posmaruj
oliwą, ułóż pierwszą warstwę
ziemniaków,
skrop je
oliwą, posyp
solą,
pieprzem i listkami
rozmarynu.Na ziemniakach ułóż warstwę
marchewki, następnie plastry
cukinii – znowu
skrop oliwą,
posól, popieprz, posyp listkami
tymianku.Na
cukinię wysyp pokrojone
szparagi ( główki odstaw na później), następnie powtórz wszystkie warstwy –
ziemniaki,
marchewkę i
cukinię wraz z
ziołami.Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie rozłóż na zapiekance plastry
mozzarelli i posyp szparagowymi główkami. Zapiekaj jeszcze 7-10 minut.