ßßß Cookit - przepis na Wiosenno-letnia zapiekanka z młodymi warzywami

Wiosenno-letnia zapiekanka z młodymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Całkiem przypadkiem udało mi się trafić na promocję w sklepie home & coś tam. Zasadniczo nie kupuję w takich miejscach – proste przedmioty do codziennego użytku mają tam absurdalnie wysokie ceny. Tym razem jednak dałam się skusić – przy zakupie dowolnego produktu, drugi kosztował tylko 10zł. W ten sposób uśredniona cena pięknej tacy ozdobionej kwiatami i ceramicznej okrągłej brytfanki do zapiekania wydała mi się całkiem racjonalna. Tak więc stałam się posiadaczką ceramicznego naczynia do zapiekania i miałam wielką potrzebę natychmiast je wykorzystać. A że w sklepie mnóstwo wspaniałych młodych warzyw – wybór był prosty. Zapiekanka!
Składniki
1/2 kg młodych ziemniaków
Pęczek młodej marchewki
Cukinia
Pęczek szparagów
2 gałązki rozmarynu
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól, pieprz
Oliwa
2 kulki mozzarelli w solance
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki.
Cukinię umyj, pokrój w talarki.
Szparagi dokładnie umyj, odetnij zdrewniałe końcówki (najlepiej zrobić to, kiedy pęczek jest jeszcze związany), pokrój na mniej więcej 2cm kawałki, zostawiając główki.
Posiekaj z grubsza listki rozmarynu, oberwij listki tymianku.
Brytfankę posmaruj oliwą, ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, skrop je oliwą, posyp solą, pieprzem i listkami rozmarynu.
Na ziemniakach ułóż warstwę marchewki, następnie plastry cukinii – znowu skrop oliwą, posól, popieprz, posyp listkami tymianku.
Na cukinię wysyp pokrojone szparagi ( główki odstaw na później), następnie powtórz wszystkie warstwy – ziemniaki, marchewkę i cukinię wraz z ziołami.
Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie rozłóż na zapiekance plastry mozzarelli i posyp szparagowymi główkami. Zapiekaj jeszcze 7-10 minut.
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/14/wiosenno-letnia-zapiekanka-z-mlodymi-warzywami