ßßß
Składniki (4 porcje)4 marchewkiBurak2 jabłka2 łyżki oleju z pestek słonecznikaSól morska100g wędzonego surowego boczku2 garści liści sałaty masłowejMus200g koziego twarożku8 łyżek mleka200ml kremówkiWinegret4 łyżki oleju z pestek słonecznika2 łyżki octu jabłkowegoSól morskaPrzygotowaniePiekarnik rozgrzej do 200 stopni.Marchewki wyszoruj i pokrój w grube plastry. Jabłka pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Buraka obierz i pokrój w słupki (możesz go wcześniej podgotować, ale nie jest to konieczne).Marchewki, jabłka i buraka włóż do dużej brytfanki, skrop olejem i posyp solą. Piecz 45 minut.Twarożek zmiksuj z mlekiem na gładką masę. Kremówkę ubij na sztywno, delikatnie połącz z twarożkiem. Wstaw do lodówki.Wymieszaj olej z octem i dopraw do smaku solą.Pod koniec pieczenia warzyw, wrzuć do brytfanki pokrojony na cienkie plasterki boczek i zapiekaj, aż staną się chrupkie.Upieczone warzywa ułóż na sałacie, skrop winegretem. Podawaj z twarożkowym musem.Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia R.KhooZobacz także:Sałatka z pieczoną wołowinąZimowa sałatka z łososiemKuskus z warzywami