ßßß Cookit - przepis na Pstrąg smażony z ratatouille

Pstrąg smażony z ratatouille

nazwa

Wykonanie

Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Wystarczy odrobina oliwy, szczypta soli i pieprzu i średniej wielkości patelnia – pyszne, soczyste filety z pstrąga z chrupiącą skórką przygotujesz w kilka chwil. Jeśli chciałabyś jednak spędzić w kuchni trochę więcej czasu – proponuję podać je z fantastycznym prowansalskim ratatouille.
Składniki (4 porcje)
Ratatouille
Cukinia
Bakłażan
Czerwona papryka
2 dojrzałe pomidory.
Cebula
3 ząbki czosnku
Oliwa
Sól, pieprz
Tymianek
Bazylia
Ryba
4 filety z pstrąga ze skórą
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie
Bakłażana umyj, pokrój w kostkę, wrzuć do durszlaka, obficie posól i odstaw.
Rybę natrzyj odrobiną oliwy, szczyptą soli i pieprzu i odłóż do lodówki.
Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój na kawałki.
Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w dość drobną kostkę.
Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidory, sól, pieprz i duś na niewielkim ogniu około 10 minut.
Bakłażana dokładnie umyj w zimnej wodzie i odsącz na ręczniku papierowym.
Do podsmażonych pomidorów dodaj pozostałe warzywa, duś kolejne 15 minut.
Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Połóż filety na patelni skórą do dołu i smaż około 4 minut.
Delikatnie przewróć filety na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.
Dodaj do ratatouille posiekaną bazylię i listki tymianku, dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.
Usmażonego pstrąga podawaj na pysznym ratatouille.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2014/08/07/pstrag-smazony-z-ratatouille