Wykonanie
Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Wystarczy odrobina
oliwy, szczypta
soli i
pieprzu i średniej wielkości patelnia – pyszne, soczyste filety z
pstrąga z chrupiącą skórką przygotujesz w kilka chwil. Jeśli chciałabyś jednak spędzić w kuchni trochę więcej czasu – proponuję podać je z fantastycznym prowansalskim ratatouille.
Składniki (4 porcje)Ratatouille
CukiniaBakłażanCzerwona papryka2 dojrzałe
pomidory.
Cebula3 ząbki
czosnkuOliwaSól,
pieprzTymianekBazyliaRyba4 filety z
pstrąga ze skórą
OliwaSól,
pieprzPrzygotowanie
Bakłażana umyj, pokrój w kostkę, wrzuć do durszlaka, obficie
posól i odstaw.
Rybę natrzyj odrobiną
oliwy, szczyptą
soli i
pieprzu i odłóż do lodówki.
Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój na kawałki.
Cebulę,
cukinię i
paprykę pokrój w dość drobną kostkę.Rozgrzej na patelni odrobinę
oliwy, wrzuć
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Kiedy
cebula się zeszkli, dodaj
pomidory,
sól,
pieprz i duś na niewielkim ogniu około 10 minut.
Bakłażana dokładnie umyj w zimnej wodzie i odsącz na ręczniku papierowym.Do podsmażonych
pomidorów dodaj pozostałe warzywa, duś kolejne 15 minut.Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy. Połóż filety na patelni skórą do dołu i smaż około 4 minut.Delikatnie przewróć filety na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.Dodaj do ratatouille posiekaną
bazylię i listki
tymianku, dopraw
solą i
pieprzem jeśli trzeba.Usmażonego
pstrąga podawaj na pysznym ratatouille.Smacznego!