ßßß Cookit - przepis na Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Pierwsze lody w tym sezonie ukręcone. Wybór padł na lody czekoladowe, bo dawno u mnie nic czekoladowego nie było. Przez wiele lat stroniłam od czekoladowych lodów i razem z truskawkowymi były to najmniej lubiane przeze mnie lody. Jednak gusta się zmieniają i dzisiaj lubię i jedne i drugie, zwłaszcza takie domowej roboty. Dzisiejsze lody czekoladowe są bardzo intensywnie czekoladowe a likier pomarańczowy nie jest co prawda bardzo wyczuwalny, ale na pewno sprawił, że czekolada stała się jeszcze bardziej wytrawna.
Lody czekoladowe
4 żółtka
100 g drobnego cukru
300 ml mleka
200 g czekolady ciemnej
300 ml śmietanki (u mnie double cream)
4 łyżki likieru Cointreau lub innego likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko doprowadzamy prawie do wrzenia, po czym stopniowo wlewamy do masy żółtkowej cały czas ucierając. Do mleka dodajemy połamaną czekoladę (w przypadku gdy mleko będzie za zimne, podgrzewamy) i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Śmietanę z likierem ubijamy (aż będzie gęsta) i mieszamy z wystudzoną masą mleczno jajeczną. Dalej wlewamy masę do maszyny do lodów i kręcimy wg instrukcji maszyny. Gdy masa zacznie gęstnieć przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/04/lody-czekoladowe.html