ßßß Cookit - przepis na Zeberka w panierce

Zeberka w panierce

nazwa

Wykonanie

Przepis kuchni staropolskiej
Składniki
1 kg żeberek
2 duże marchewki
po kawałku pietruszki i selera
1/2 pora
listki lubczyku
ziele angielskie
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
sól
do panierowania:
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta
Sposób przygotowania
Żeberka pokroić, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, pieprz, ziele i liść angielski. Wsypać łyżeczkę soli. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Mięso wyłowić, pozbawić kości i panierować, najpierw w mące, potem w jajko roztrzepanym z dodatkiem soli i pieprzu i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wywar z żeberek jest bardzo esencjonalny i wyszła na nim wspaniała pomidorowa z dodatkiem domowego przecieru :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/zeberka.htm