ßßß Cookit - przepis na Karmelowe fale Dunaju

Karmelowe fale Dunaju

Wykonanie

Pyszne ciasto do kawy :)
Składniki
ciasto:
1 kostka margaryny
30 dkg mąki
20 dkg cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masa:
1 budyń waniliowy+2 szklanki mleka+2 łyżki cukru
1 kostka masła
dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
5 dkg orzechów włoskich
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 łyżki śmietany, ewentualnie mleka
Sposób przygotowania
Białka jajek ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Połączyć z rozpuszczoną margaryną. Masę podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kakao. Na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać białe ciasto i na nie rozsmarować ciasto z kakao.
Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Na cieście rozsmarować masę korówkową (2 łyżki odłożyć) i posypać posiekanymi orzechami.
Masło utrzeć na puch i zmiksować z budyniem. Masę wyłożyć na ciasto. Resztę karmelu rozmieszać ze śmietaną i polać wierzch ciasta. Przed podaniem schłodzić. Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/fale_dunaju.htm