ßßß Cookit - przepis na WŁOSKIE BUŁECZKI Z POMIDORAMI SUSZONYMI

WŁOSKIE BUŁECZKI Z POMIDORAMI SUSZONYMI

nazwa

Wykonanie

Dziś w mojej kuchni zapachniało wakacjami. Jestem wielką fanką pomidorów suszonych i ziół wszelakich, więc połączyłam to co kocham w jednej mocno zakręconej bułce (tak dokładnie to w 8 bułkach) i przeniosłam się do Włoch. Bułki są nieziemsko pyszne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Dzięki cebuli mają delikatnie słodki posmak, a pomidory suszone dodały im nieco wędzonego aromatu. Bajgle można przełożyć ulubionymi dodatkami (na przykład serem mozzarella, szynką).
Składniki:
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży świeżych
500 g mąki pszennej
szczypta soli
2 małe cebule
2 łyżki oleju
15 pomidorów suszonych
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
szczypta soli morskiej gruboziarnistej
ponadto
oliwa z suszonych pomidorów
Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy ją na złoto na oleju.
Pomidory kroimy w drobną kostkę. Bazylię siekamy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby aktywować drożdże.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i rozczyn. Zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Pod sam koniec dokładamy cebulę, pomidory, sól morską i bazylię. Ponownie zagniatamy ciasto. Następnie przenosimy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy. Dzielimy je na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy najpierw kulkę, a następnie wałeczek. Każdy taki wałeczek składamy na pół i zaplatamy. Końce łączymy ze sobą wciskając jeden pod spód drugiego.
Gotowe bajgle odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy bułki w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20-25 minut (po około 5 minutach, gdy bajgle nieco podrosną w cieple, można je posmarować oliwą, dzięki czemu będą bardziej chrupiące).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/10/woskie-bueczki-z-pomidorami-suszonymi.html