Wykonanie
Dziś w mojej kuchni zapachniało wakacjami. Jestem wielką fanką
pomidorów suszonych i
ziół wszelakich, więc połączyłam to co kocham w jednej mocno zakręconej
bułce (tak dokładnie to w 8 bułkach) i przeniosłam się do Włoch.
Bułki są nieziemsko pyszne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Dzięki
cebuli mają delikatnie słodki posmak, a
pomidory suszone dodały im nieco wędzonego aromatu. Bajgle można przełożyć ulubionymi dodatkami (na przykład
serem mozzarella,
szynką).Składniki:3/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru20 g
drożdży świeżych500 g
mąki pszennejszczypta
soli2 małe
cebule2 łyżki
oleju15
pomidorów suszonych3 łyżki posiekanej świeżej
bazyliiszczypta
soli morskiej gruboziarnistejponadto
oliwa z
suszonych pomidorówCebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy ją na złoto na
oleju.
Pomidory kroimy w drobną kostkę.
Bazylię siekamy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Dodajemy
cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby aktywować
drożdże.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
sól i rozczyn. Zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Pod sam koniec dokładamy
cebulę,
pomidory,
sól morską i
bazylię. Ponownie zagniatamy ciasto. Następnie przenosimy je do oprószonej
mąką miski, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto przenosimy na oprószoną
mąką stolnicę i zagniatamy. Dzielimy je na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy najpierw kulkę, a następnie wałeczek. Każdy taki wałeczek składamy na pół i zaplatamy. Końce łączymy ze sobą wciskając jeden pod spód drugiego.Gotowe bajgle odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy
bułki w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20-25 minut (po około 5 minutach, gdy bajgle nieco podrosną w cieple, można je posmarować
oliwą, dzięki
czemu będą bardziej chrupiące).