Wykonanie
Zwykłe, proste
ciasteczka. Nie za suche i nie mdłe, przez kroplę
dżemu na środku. Wolne skojarzenie z babcią – to takie babcine
ciastka, które jadło się do
herbaty, które były na
stole zawsze przy okazji jakiś imienin czy urodzin. Zawsze odstawiały rolę ubogich krewnych
tortów, serników i innych większych ciast, a i tak były najlepsze. Bo małe, bo na raz, bo nie nijakie – przez
dżem.Arabesko – dzięki!Składniki:30 dag
mąki20 dag tłuszczu (
masła lub
margaryny)10 dag
cukrułyżka
cukru waniliowego1
jajko + 1
żółtkopół łyżeczki
proszku do pieczeniadżem do środkaPrzygotowanie:Wrzucić do miski
masło z
cukrem i ucierać (mikserem), aż całość będzie jasnożółta. Dodać
jajko oraz
żółtko, zmiksować masę na gładko. Do miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, tym razem nie mikserem, a łyżką lub szpatułką. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, posmarować blachę tłuszczem. Masę można nakładać do szprycy i wyciskać na blachę
ciastka o różnym kształcie albo formować w dłoniach posypanych
mąką małe kulki. W środku każdej zrobić palcem małe zagłębienie, które wypełniać
dżemem. Piec około 20 minut, aż
ciasteczka zaczną się rumienić.