ßßß
Ciasto :Margarynę należy utrzeć z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Na koniec dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz mąkę. Starannie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Surowe ciasto trzeba wyłożyć równomiernie w formie wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą. Następnie na surowe ciasto położyć cienką warstwę dżemu lub powideł.
Masa kokosowa :Masło, wodę i cukier należy zagotować w rondelku aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić z ognia – wrzucić wiórki kokosowe i rozmieszać. Całość równomiernie rozłożyć na warstwie dżemu/powideł.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170’C i piec do momentu zrumienienia/ w trakcie sprawdzać patyczkiem.
Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest naprawdę dobry pomimo, że ciasto nie wygląda jakoś bardzo estetycznie. Ot zwykły, popołudniowy placek. Całość słodka, przechodzi aromatem kokosu, a w środku odpowiednio wilgotne.
