ßßß Cookit - przepis na Kokosanki kakaowe z czekoladą

Kokosanki kakaowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przepis na kokosanki znalazłam już dawno w jakiejś gazecie i uparcie się go trzymam, za każdym razem modyfikując go tylko przez różne dodatki. Wypróbowałam już kilka przepisów, ten jednak za każdym razem okazuje się najlepszy. Dlatego tak często do niego wracam.
Jednak żeby się nie znudziło i nie było zbyt monotonnie, w kokosankach lądują różne rzeczy: ostatnio cytryna, teraz kakao. A że jak szaleć, to do końca, dodaję jeszcze na wierzch czekoladę. Prawie jak Bounty. Prawie, jak wiadomo, robi wielką różnicę.
Składniki na ok. 30 sztuk:
3 białka
120 g cukru
250 g wiórków kokosowych
3 łyżki dobrej jakości kakao
polewa: czekolada biała, mleczna lub gorzka – nie ma znaczenia jaka, ważne, żeby była bez nadzienia, bez bakalii i dodatków; ja stopiłam kilka rodzajów czekolady, jako że z kilku tabliczek zostało mi po kilka kostek; razem jakieś 1-2 tabliczki
Przepis:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Białka wlej do głębokiej miski, ubij na sztywno pianę, stopniowo wsypując cukier. Pianę posyp wiórkami kokosowymi, całość delikatnie wymieszaj. Radzę wsypywać wiórki partiami, bo może się okazać, że będzie ich za dużo albo za mało (dla mnie zawsze przepisowa ilość jest za mała, dlatego w zapasie musi być jeszcze jedno opakowanie).
2. Posyp całość trzema łyżkami kakao i delikatnie wymieszaj. Nie musisz tego robić dokładnie: możesz zostawić na wiórkach smugi kakao. Dłońmi namoczonymi w wodzie nabieraj niewielkie porcje masy, formuj z nich kulki z ostrym czubkiem. Ciastka od razu rozkładaj na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
3. Każdą porcję kokosanek piecz 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw je na blasze, żeby lekko przestygły.
4. Zrób polewę: na garnku z gotującą się wodą połóż metalową miskę (tak, żeby nie dotykała linii wody), wrzuć do niej kawałki czekolady, zaczekaj aż się stopią i delikatnie wymieszaj. Przełóż lekko przestudzoną czekoladę do rękawa cukierniczego (żeby się nie poparzyć), ozdabiaj ciasteczka. Albo, jeśli nie masz takiego rękawa, zwyczajnie łyżką :)
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/kokosanki-kakaowe-z-czekolada.html