Wykonanie
O dziwo w smaku nie przypomina klasycznych szyszek, które zazwyczaj sprzedawane były w kształcie kulek. Tamtych podstawą był
ryż preparowany w proporcji 100:1, przy czym tym 1 było zazwyczaj coś, co spajało ziarenka, żeby się nie rozpadały. Chrupanka zawiera mnóstwo
czekolady, dużo więcej niż normalne szyszki. Jedynym podobieństwem jest chrupkość - w tym szyszkom nie ustępuje, a jest może i lepsza, bo zrobiona samemu. Pomysł zrealizowany dzięki alexandrze .Składniki: na warstwę z
białej czekolady:55g
masła1 łyżka
miodu150g
białej czekolady50g
preparowanego ryżu na warstwę z
czekolady deserowej:55g
masła2 łyżki
miodu125g
czekolady deserowej (lub
mlecznej)75g
preparowanego ryżuPrzygotowanie:Kwadratową albo prostokątną formę wyłożyć pergaminem. Przygotować białą warstwę:
czekoladę,
masło i
miód rozpuścić w kąpieli
wodnej (misce umieszczonej na garnku z wrzącą
wodą). Zdjąć z ognia, dodać
ryż i dokładnie wymieszać.Przełożyć do foremki, docisnąć i wyrównać wierzch. Formę wstawić do lodówki. W tym czasie analogicznie przygotować warstwę z ciemnej
czekolady i przełożyć ją na stwardniałą warstwę z
białej czekolady, po czym dobrze schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny (ja wstawiłam do lodówki na 5 godzin, chociaż niecierpliwi nie muszą tyle czekać). Chodzi o to, że
czekolada,
miód i
masło muszą dobrze zastygnąć.