ßßß Cookit - przepis na Beata Z

Beata Z

nazwa

Wykonanie

Kostka ryżowo-czekoladowa
składniki na warstwę z białej czekolady
* 55 g margaryny
* 1 łyżka płynnego miodu
* 150 g białej czekolady
* 80 g ryzu preparowanego na warstwę z ciemnej czekolady
* 55 g margaryny
* 2 łyżki płynnego miodu
* 150 g czekolady deserowej lub mlecznej
* 90 g ryżu preparowanego
Sposób wykonania
Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
Dla przygotowania warstwy z białej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
Rozpuszczoną jednolitą masę, zdjąć z ognia, dosypać ryż i wymieszać.
Przełożyć do formy docisnąć i wyrównać wierzch.
Aby przygotować warstwę z ciemnej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i czekoladę deserową w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
Zdjąć z ognia, dosypać ryż i wymieszać.
Przełożyć na stwardniałą warstwę z białej czekolady.
Schłodzić w lodówce, aż kolejna warstwa stężeje.Następnie wyjąć blok z formy i ostrym nożem ostrożnie pokroić na małe kwadratowe kawałki. Kostki bloku można umieścić w papilotkach dla estetyki i wygody.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/kostka-ryzowo-kokosowa.html