Wykonanie
Tiramisu to moje ulubione ciasto ! Nie jestem w stanie z niego zrezygnować, dlatego postanowiłam przerobić kiedyś wykorzystywany przeze mnie przepis na taki, który pozwoli mi rozkoszować się tym smakołykiem bez wyrzytów sumienia. Zatem tradycyjne
biszkopty zamieniłam na
biszkopt przygotowany na bazie
mąki orkiszowej, natomiast
cukier wymieniłam na
ksylitol.Składniki:Biszkowopt:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 łyżki
Cukier brązowy- 2 łyżki
Jajka- 2 sztuki
Proszek do pieczenia- 1 łyżeczkaKrem tiramisu:
Jajka- 2 sztuki
Serek mascarpone- 250g
Ksylitol- 2 łyżkiKakao/karobDodatkowo:
Kawa - 1 łyżka
Żelatyna- 1 łyżeczkaGorąca
woda- 3 łyżeczkiPrzepis:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać
cukier- ubijać, dodać
żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Blachę wyłożyć papierem, posmarować
margaryną, posypać
mąką żytnią. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 22 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu przeciąć na pół.
Jajka oddzielić od
białek.
Białka utrzeć z
ksylitolem. Następnie stopniowo dodawać
serek mascarpone i miksować.
Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do masy serowej.
Białka ubić i dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką, aż do połączenia składników.
Biszkopt nasączyć
kawą. Połowę masy serowej wyłożyć spód
biszkoptu. przykryć górną częścią. Resztę masy szprycą udekorować wierzch tiramisu. Gotowe posypać
kakao. Włożyć do lodówki na 2 godziny.Jeden kawałek ciasta (1/4 całości) dostarcza:B-10 , 5 g T-31 g W-15 , 5 g E- 375 , 5 kcal WW-1 , 5