Wykonanie
Pełnoziarniste drożdżówki to zdrowsza alternatywa
pieczywa cukierniczego. Wystarczy zamienić
cukier na ksylitol/stewię dzięki
czemu kołaczyki będą mniej kaloryczne oraz nie będą tak wysoko podnosić poziomu glukozy we
krwi jak po spożyciu z dodatkiem
cukru (IG
ksylitolu wynosi 8, IG
cukru- 70). Natomiast wykorzystanie
mąki z pełnego ziarna zwiększy ilość błonnika pokarmowego.Do sporządzenia kołaczyków wykorzystałam
drożdże instant dzięki
czemu nie musiałam sporządzać rozczynu, do którego należy dodać
cukier.Składniki:
Mąka pełnoziarnista- 130g ( 1 szklanka)
Mleko- 250ml
Margaryna mleczna/masło- 60g
Drożdże instant- 1,5 opakowania
Ksylitol- 4 łyżki
Ser twarogowy chudy- 250 g
Jajka- 2 sztukiPrzepis:1.
Margarynę rozpuścić, dodać połowę
mleka- wystudzić.
Resztę
mleka podgrzać do temperatury pokojowej. W misce wymieszać
drożdże z
mąką, 1 łyżką
ksylitolu, następnie dodać
mleko, 1
jajko oraz tłuszcz z
mlekiem. Wymieszać i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.2.
Ser wymieszać z
żółtkiem i trzema łyżkami
ksylitolu.3. Z ciasta wyrabiać płaskie placki, na które należy nałożyć po około łyżce
sera. Boki drożdżówek wysmarować
białkiem jaj.4. Piec w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni .Z przepisu wyjdzie ok. 8 drożdżówek.Jedna drożdżówka dostarcza:B-12 g T-8 , 5 g W-19 , 3 g E- 193 kcal WW-2