Wykonanie
FacebookGoogle+InstagramWspolpraca
Pokusa na coś słodkiego dopada mnie zbyt często :p postanowiłam spróbować zdrowszego ciasta, które zawiera w swoim składzie
cukinię. Ta "słodkość" smakuje podobnie jak murzynek, w smaku nie wyczujecie
cukinii.Moje ciasto zbytnio nie urosło w piekarniku, natomiast nie był to zakalec :DPod koniec pieczenia sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jeszcze nie jest mokre w środku.Składniki:
Cukinia - 2 szklanki (ok. 500g)
Jajka- 2 sztuki
Cukier brązowy- 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
Kakao- 3 łyżki
Mąka pełnoziarnista typ 1850- 2 szklanki
Cynamon - 1 łyżka
Olej- 1/2 szklankiPrzepis:1.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.2. Pozostałe składniki zmiksować razem.3. Do mokrej masy dodać
cukinię, miksować tylko do połączenia składników (nie dłużej).4. Kwadratową blachę wyłożyć papierem.5. Ciasto piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni, z funkcją termoobiegu .Jeden kawałek ciasta dostarcza:B-5 g T-10 g W-24 g E- 209 kcal WW- 2 , 5
LegendaB -
białkoT - tłuszczeW - węglowodanyE - energiaWW - Wymiennik węglowodanowyŁączna liczba wyświetleńPartnerstwoO mnieMarzena
D ietetyczka starająca się przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, smakosz słodkich wypieków, lubiący spędzać czas odkrywając nowe smaki.W mojej kuchni można poczuć zarówno zapachy potraw dietetycznych jak i niedietetycznych.Chciałabym się z Państwem dzielić pomysłami na zdrowe i smaczne potrawy oraz udowodnić, że prawidłowe odżywianie może być proste i przyjemne.Od jakiegoś czasu na blogu nie znajdziecie
cukru i białej
mąki, które na stałe wyeliminowałam ze swojej kuchni/diety ;)Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Kontakt:E-mail:
[email protected]