ßßß Cookit - przepis na Cukinia nadziewana

Cukinia nadziewana

nazwa

Wykonanie

Facebook
Google+
Instagram
Wspolpraca
Cukinia to warzywo lekkostrawne o łagodnym smaku, w którym nie odkładają się metale ciężkie . W swoim składzie zawiera żelazo, magnez, potas oraz witaminy B1, A, C, K, PP
Dziś mam dla Was przepis na cukinię nadziewaną mięsem, ryżem i pomidorami.
Składniki:
Cukinia- 2 sztuki ok. 1kg
Pomidory z puszki- 1 puszka
Ryż brązowy - 1 woreczek
Cebula- 1 duża sztuka
Filet z kurczaka mielony- 400g
Sól
Pieprz
Bazylia
Papryka słodka
Przepis:
1. Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć z niej pestki.
2. Ryż ugotować z lekko osoloną wodą.
3. Kurczaka podsmażyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić razem z mięsem. Następnie dodać pomidory z puszki. Doprawić do smaku.
4. Gotowy farsz wymieszać z ryżem i nadziać nim cukinię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Jedna porcja cukinii (2 połówki) nadziewanej dostarcza:
B-55 g T-4 g W-71 g E- 514 kcal WW- 7
Legenda
B - białko
T - tłuszcze
W - węglowodany
E - energia
WW - Wymiennik węglowodanowy
Łączna liczba wyświetleń
Partnerstwo
O mnie
Marzena
D ietetyczka starająca się przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, smakosz słodkich wypieków, lubiący spędzać czas odkrywając nowe smaki.
W mojej kuchni można poczuć zarówno zapachy potraw dietetycznych jak i niedietetycznych.
Chciałabym się z Państwem dzielić pomysłami na zdrowe i smaczne potrawy oraz udowodnić, że prawidłowe odżywianie może być proste i przyjemne.
Od jakiegoś czasu na blogu nie znajdziecie cukru i białej mąki, które na stałe wyeliminowałam ze swojej kuchni/diety ;)
Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Kontakt:
E-mail: [email protected]
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/07/cukinia-nadziewana.html