Dla lubiących suche nasiona roślin strączkowych polecam dziś wegetariańskie penne z cieciorką. Wprawdzie danie jest trochę pracochłonne (moczenie cieciorki), ale można ten etap przyśpieszyć stosując ciecierzycę z puszki ;)Danie wegetariańskieSkładniki:Cieciorka sucha- 100gPomidory z puszki – 1 puszkaCebula- 1 duża sztukaMargaryna mlecznaMakaron penne- 140gPrzyprawy :BazyliaOreganoPieprzSólPapryka czerwona słodkaPrzepis:1 .Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na 12 godzin (najlepiej na noc).Wylać wodę, wlać nową i gotować pół godziny bez przykrycia, następnie wylać wodę i ponownie wlać nową, gotować godzinę pod przykryciem (lekko uchylona pokrywka). Następnie odlać wodę.2 .Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z margaryną, następnie dodać pomidory z puszki i cieciorkę, dusić razem. Na końcu dodać przyprawy.3 . Makaron ugotować z solą, odcedzić i połączyć z cieciorką w pomidorach.Ilość porcji- 2Jedna porcja penne z cieciorką dostarcza :B-19g T-12,5g W-102g E- 588 kcal WW- 10