ßßß Cookit - przepis na Rolada z boczku

Rolada z boczku

nazwa

Wykonanie

Rolada z boczku – wbrew pozorom, nie jest wcale tłusta, a dodatek mięsa mielonego robi ją jeszcze bardziej mięsną. Świetny dodatek na kanapki, choć nie ukrywam, że większość z tego co wylądowało w moim żołądku, nigdy nie widziało chleba, bo zwyczajnie nie zdążyła na niego trafić :p
Składniki:
– ok 1,5 kg płatu boczku
– 400g mielonego mięsa
– 2 łyżki tartej bułki
– 1 jajko
– 3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
* Płat boczku przekroić poziomo ( by był podłużny i rozkładał się jak książka ).
* Natrzeć przyprawami i czosnkiem od wewnętrznej strony, zrolować, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
* Następnego dnia przygotowujemy farsz z mięsa mielonego ( mięso, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy na jednolitą masę ).
* Wyciągamy boczek z lodówki, odwijamy, smarujemy farszem mięsnym ( ja dałam jeszcze paprykę pokrojoną w paski, ale to nie jest konieczne ) i ponownie ciasno zawijamy.
* Obwiązujemy nicią, bądź dratwą.
* Wkładamy roladę do nagrzanego ( 180st.) piekarnika i pieczemy aż się ładnie zarumieni z każdej strony. U mnie trwało to mniej więcej 2h.
* Co jakiś czas obracamy roladę.
* Gotową zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godz. :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/rolada-z-boczku