Wykonanie
Rolada z
boczku – wbrew pozorom, nie jest wcale tłusta, a dodatek
mięsa mielonego robi ją jeszcze bardziej
mięsną. Świetny dodatek na kanapki, choć nie ukrywam, że większość z tego co wylądowało w moim żołądku, nigdy nie widziało
chleba, bo zwyczajnie nie zdążyła na niego trafić :pSkładniki:– ok 1,5 kg płatu
boczku– 400g
mielonego mięsa– 2 łyżki
tartej bułki– 1
jajko– 3 ząbki
czosnku–
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranekPrzygotowanie:* Płat
boczku przekroić poziomo ( by był podłużny i rozkładał się jak książka ).* Natrzeć
przyprawami i
czosnkiem od wewnętrznej strony, zrolować, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.* Następnego dnia przygotowujemy farsz z
mięsa mielonego (
mięso,
jajko,
bułkę tartą,
sól i
pieprz mieszamy na jednolitą masę ).* Wyciągamy
boczek z lodówki, odwijamy, smarujemy farszem mięsnym ( ja dałam jeszcze
paprykę pokrojoną w paski, ale to nie jest konieczne ) i ponownie ciasno zawijamy.* Obwiązujemy nicią, bądź dratwą.* Wkładamy roladę do nagrzanego ( 180st.) piekarnika i pieczemy aż się ładnie zarumieni z każdej strony. U mnie trwało to mniej więcej 2h.* Co jakiś czas obracamy roladę.* Gotową zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godz. :)
Kategorie: