ßßß
Długo szukałam idealnego przepisu na placki ziemniaczane, bo albo były za miękkie i nie chrupiące, albo się rozwalały, albo smak nie taki…I w końcu znalazłam :) Te z kuchni Lidla są wspaniałe ! Proporcje idealne i w jedzeniu takie jakie być powinny – chrupiące z wierzchu, a miękkie i aromatyczne w środku.Ten przepis zostanie ze mną już na zawsze i to właśnie jego będę przekazywała swoim dzieciom :)Link do oryginału :)Składniki:1 kg ziemniaków6 łyżek mąki2 jajka2 cebulełyżka ziół prowansalskich ( w oryginale był suszony rozmaryn i tymianek )sól, pieprzPrzygotowanie:Obrane ziemniaki ścieramy razem z cebulą na tarce o drobnych oczkach.Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Mieszamy do połączenia się ze sobą całości.Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej, tworząc niewielkie placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.Podawać możemy już jak lubimy :)Ze śmietaną, z sosem, gulaszem, lub samym cukrem :)
Kategorie: