ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik

Jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Zwykły i bardzo prosty w przygotowaniu jabłecznik na kruchym cieście.
Kruchy, delikatny, w mojej wersji z dodatkiem kokosu :)
Składniki:
0,5kg mąki pszennej
250g margaryny
3 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka śmietany
łyżka cukru cynamonowego
łyżeczka świeżo startej kory cynamonu ( polecam świeżą korę Tytki Smaku )
1kg jabłek
5 białek ( zostaną po użyciu żółtek )
3 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli
Przygotowanie:
Ucieramy żółtka z cukrami.
Dodajemy do nich posiekaną margarynę, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy całość na gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części ( większą na spód i mniejszą na kruszonkę ) i chowamy do zamrażalnika na około pół godziny.
W tym czasie kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się jabłkami.
Obieramy jabłka i kroimy w kostkę ( można zetrzeć i chyba nawet będzie lepiej ).
Wrzucamy je na patelnię, posypujemy cukrem cynamonowym i świeżo startą korą cynamonu, mieszamy i podsmażamy 10-15 minut.
Po pół godz. wyciągamy większą część ciasta z zamrażalnika ( mniejszą jeszcze zostawiamy ) i wykładamy nią spód formy ( ja najpierw trochę rozwałkowałam, przełożyłam do formy i później już dłonią ). Nakłuwamy spód widelcem.
Z białek, które nam zostały ubijamy ze szczyptą soli sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką.
Na spód ciasta wykładamy jabłka, na to naszą kokosową pianę i na pianę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta z zamrażalnika, która będzie naszą kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. i pieczemy około 40 minut ( do zezłocenia się kruszonki ).
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/jablecznik