Wykonanie
Zwykły i bardzo prosty w przygotowaniu jabłecznik na kruchym cieście.Kruchy, delikatny, w mojej wersji z dodatkiem
kokosu :)Składniki:0,5kg
mąki pszennej250g
margaryny3 łyżeczki
cukru waniliowego5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru1 łyżka
śmietanyłyżka
cukru cynamonowegołyżeczka świeżo startej kory
cynamonu ( polecam świeżą korę Tytki Smaku )1kg
jabłek5
białek ( zostaną po użyciu
żółtek )3 łyżki wiórek
kokosowychszczypta
soliPrzygotowanie:Ucieramy
żółtka z
cukrami.Dodajemy do nich posiekaną
margarynę,
mąkę,
śmietanę i
proszek do pieczenia. Zagniatamy całość na gładkie ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części ( większą na spód i mniejszą na kruszonkę ) i chowamy do zamrażalnika na około pół godziny.W tym czasie kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się
jabłkami.Obieramy
jabłka i kroimy w kostkę ( można zetrzeć i chyba nawet będzie lepiej ).Wrzucamy je na patelnię, posypujemy
cukrem cynamonowym i świeżo startą korą
cynamonu, mieszamy i podsmażamy 10-15 minut.Po pół godz. wyciągamy większą część ciasta z zamrażalnika ( mniejszą jeszcze zostawiamy ) i wykładamy nią spód formy ( ja najpierw trochę rozwałkowałam, przełożyłam do formy i później już dłonią ). Nakłuwamy spód widelcem.Z
białek, które nam zostały ubijamy ze szczyptą
soli sztywną pianę, dodajemy
wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką.Na spód ciasta wykładamy
jabłka, na to naszą
kokosową pianę i na pianę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta z zamrażalnika, która będzie naszą kruszonką.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. i pieczemy około 40 minut ( do zezłocenia się kruszonki ).
Kategorie: