ßßß
 
            
         Przepis podstawowy, na tradycyjną, zwykłą, galaretkę z mięsem z kurczaka i marchewką, ale do takiej galaretki możemy oczywiście dodać groszek, kukurydzę, jajko, natkę pietruszki itp. :)Wtedy będzie bardziej kolorowo :)Ja zazwyczaj galaretkę robię, kiedy zostanie mi dużo rosołu :)Wtedy szybka akcja, chwila chłodzenia i galaretki gotowe :)Oczywiście koniecznie podane z octem, lub sokiem z cytryny :)Składniki:2 litry dobrze przyprawionego rosołu drobiowego ( przepis na rosół )2 marchewki z rosołumięso z rosołu40g żelatyny ( na opakowaniu warto sprawdzić na jaką jest ilość płynu )Przygotowanie:Mięso oddzielamy od kości i skóry, dzielimy na mniejsze kawałki ( ja zawsze używam pałki, udka, lub skrzydełka ).Marchewkę kroimy w plastry.Na dnie każdego naczynka, w którym będziemy robili galaretki, układamy plasterki marchewki i po trochę mięsa.Rosół zagotowujemy, by był gorący ( ale nie wrzący ) i kiedy już taki właśnie będzie, wsypujemy od razu żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie, by żelatyna rozpuściła się cała ( niektórzy najpierw wsypują żelatynę i gotują, można tez tak ).Rozlewamy do naczynek, w których układaliśmy marchewkę z mięsem, zostawiamy do przestygnięcia, a kiedy galaretki będą już przestudzone, wkładamy do lodówki, by stężały.dania z kurczaka
Przepis podstawowy, na tradycyjną, zwykłą, galaretkę z mięsem z kurczaka i marchewką, ale do takiej galaretki możemy oczywiście dodać groszek, kukurydzę, jajko, natkę pietruszki itp. :)Wtedy będzie bardziej kolorowo :)Ja zazwyczaj galaretkę robię, kiedy zostanie mi dużo rosołu :)Wtedy szybka akcja, chwila chłodzenia i galaretki gotowe :)Oczywiście koniecznie podane z octem, lub sokiem z cytryny :)Składniki:2 litry dobrze przyprawionego rosołu drobiowego ( przepis na rosół )2 marchewki z rosołumięso z rosołu40g żelatyny ( na opakowaniu warto sprawdzić na jaką jest ilość płynu )Przygotowanie:Mięso oddzielamy od kości i skóry, dzielimy na mniejsze kawałki ( ja zawsze używam pałki, udka, lub skrzydełka ).Marchewkę kroimy w plastry.Na dnie każdego naczynka, w którym będziemy robili galaretki, układamy plasterki marchewki i po trochę mięsa.Rosół zagotowujemy, by był gorący ( ale nie wrzący ) i kiedy już taki właśnie będzie, wsypujemy od razu żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie, by żelatyna rozpuściła się cała ( niektórzy najpierw wsypują żelatynę i gotują, można tez tak ).Rozlewamy do naczynek, w których układaliśmy marchewkę z mięsem, zostawiamy do przestygnięcia, a kiedy galaretki będą już przestudzone, wkładamy do lodówki, by stężały.dania z kurczaka

 Kategorie:
Kategorie: