ßßß Cookit - przepis na Babka z białek

Babka z białek

nazwa

Wykonanie

Babka z białek to fajny pomysł na wykorzystanie zamrożonych białek, które często zostają nam, kiedy do ciasta, lub innych potraw, potrzebujemy samych żółtek :)
Wtedy właśnie warto mrozić białka, by później mieć fajne ciacho, bez konieczności wizyty w sklepie :)
Ciasto jest mokre i bardzo delikatne.
Składniki:
8 białek
szczypta soli ( do ubicia białek )
150g masła
150g cukru
szklanka mąki
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
Ucieramy w misce masło z cukrem, dodajemy mąkę, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Do masy przekładamy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy, do połączenia się całości.
Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wkładamy do nagrzanego ( do 180st. ) piekarnika.
Pieczemy 40-45 minut w 180st.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/babka-z-bialek