Wykonanie
Babka z
białek to fajny pomysł na wykorzystanie zamrożonych
białek, które często zostają nam, kiedy do ciasta, lub innych potraw, potrzebujemy samych
żółtek :)Wtedy właśnie warto mrozić
białka, by później
mieć fajne ciacho, bez konieczności wizyty w sklepie :)Ciasto jest mokre i bardzo delikatne.Składniki:8
białekszczypta
soli ( do ubicia
białek )150g
masła150g
cukruszklanka
mąki2 łyżki
soku z cytrynyłyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, na sztywną pianę.Ucieramy w misce
masło z
cukrem, dodajemy
mąkę,
sok z cytryny i
proszek do pieczenia. Mieszamy.Do masy przekładamy ubite na sztywno
białka i delikatnie mieszamy, do połączenia się całości.Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką. Wkładamy do nagrzanego ( do 180st. ) piekarnika.Pieczemy 40-45 minut w 180st.
Kategorie: