Wykonanie
Pudełkową wersję, czyli znany Kopiec kreta, kojarzą pewnie wszyscy.Dzisiejsze babeczki są domowe, nie pudełkowe, w smaku pyszne, kremowe, idealne, z dodatkiem
banana i nie odbiegają ani trochę od gotowca.Ich przygotowanie wymaga nieco pracy i czasu, ale myślę, że wizualnie i
smakowo, efekt końcowy jest tego wart :)Składniki:szklanka
mąkipół szklanki
cukrupół szklanki
mleka1/4 szklanki
maślanki1
jajkołyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakao1/4 płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliKrem:250ml
kremówki 30%3 łyżki
cukru pudru3 łyżki gorącej
wodyłyżeczka
żelatynyłyżeczka
cukru waniliowegoDodatkowo:
banansok z cytrynyPrzygotowanie:W jednej misce łączymy ze
sobą suche składniki (
mąka,
proszek do pieczenia,
soda,
kakao,
cukier,
sól ), a w drugiej mokre (
jajko,
mleko,
maślanka ).Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę przelewamy do foremek ( do połowy ich wysokości ) i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika.Pieczemy 25-30 minut.Upieczone babeczki studzimy, a kiedy będą już przestudzone, nożem ścinamy wierzch, a za pomocą łyżeczki wydrążamy środki babeczek.Wydrążone ciasto rozdrabniamy.
Banana kroimy w plastry lub kostkę i skrapiamy
sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej
wody. Odstawiamy do przestygnięcia.Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania
cukier puder,
cukier waniliowy i naszą już przestygniętą
żelatynę.Krem gotowy i zabieramy się za zrobienie kopców :)Do każdej wydrążonej babeczki wkładamy
banana i ubity krem, tworząc z kremu lekką górkę/kopiec.Wszystkie nasze kopce oprószamy rozdrobnionym wcześniej
ciastem, lekko je dociskając dłońmi i wkładamy na 2 godziny do lodówki, by stężały i się schłodziły.Przepis znaleziony na stronie ilovebake:)Kategorie: