Na Wigilii nie może zabraknąć śledzi . U mnie w domu tradycyjne specjały mieszają się z nowoczesną kuchnią polską oraz daniami z innych stron świata, ot tak by nie było nudo. Jeśli ktoś szuka czegoś mniej standardowego to polecam właśnie korzenne śledzie z migdałami.Śledzie korzenne z migdałami – przepis (8 małych porcji):4 duże filety śledziowe (śledź solony)4 duże kromki chleba3-4 łyżeczki cukru2 małe cebulegarść rukoli30-40 g migdałów blanszowanychprzyprawa korzennaprzyprawa korzennaoliwa z oliwekwykałaczkiCebulę tak jak wy przypadku wcześniejszego przepisu na śledzie najlepiej przygotować jest dzień wcześniej. Należy ją drobno posiekać, dodać cukier, zalać kilkoma łyżkami oliwy i dobrze wymieszać. Cebulę przechowujemy w lodówce. Śledzie marynujemy w oliwie z dodatkiem przyprawy korzennej przez 2-3 godziny, następnie kroimy je wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na 4-5 w miarę równych kawałków. Przy pomocy obręczy cukierniczej wykrawamy z chleba okrąg i umieszczamy go na środku talerza. Na chlebie kładziemy kilka listków rukoli, następnie koreczek śledziowy. Z boku nakładamy cebulę. Wykończeniem dania są migdały podsmażone na oliwie z oliwek z dodatkiem gałki muszkatołowej.