Wykonanie
Nie ma nic lepszego niż dobry, domowy sernik . Z okazji soboty zapraszam na delikatne ciasto pachnące
ananasami.Sernik
ananasowy – przepis:800 g
sera do serników130 g
cukru150 ml + 20 ml
śmietany kremówki 30%1 puszka
ananas w zalewie (
owoce i
syrop)3
jajka2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki ekstraktu
waniliowego1 płaska łyżeczka
kurkumyOddzielamy
owoce od
syropu.
Owoce miksujemy.
Ser,
cukier,
jajka,
mąkę ziemniaczaną, ekstrakt
waniliowy, kremówkę oraz masę
ananasową wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej
masłem. Sernik wstawiamy na 65-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). Po wyjęciu i ostudzeniu sernika przygotujemy polewą. Do rondelka wlewamy
syrop i redukujemy go. Na sam koniec dodajemy do niego około 20 ml kremówki oraz
kurkumę. Sernik polewamy polewą.