ßßß Cookit - przepis na Samosa – indyjskie pierożki

Samosa – indyjskie pierożki

nazwa

Wykonanie

19 grudnia, 2011 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Składniki na samosy :
400 g mąki pszennej
100 g stopionego masła
150 ml wody
3 ziemniaki
½ kalafiora
220 g świeżego groszku
½ łyżki nasion kozieradki
1 łyżka kurkumy
½ łyżki cynamonu
½ łyżki mielonej kolendry
1 łyżka soli
Do miski wsypać sól i mąkę, wlać roztopione masło. Całość wymieszać i dodać wody. Zagniatać przez pięć minut. Ciasto odstawić i przykryć aby nie schło. Warzywa ugotować (ziemniaki i kalafiora pokroić na małe kawałki). Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić ugotowane warzywa. Po chwili dodać przyprawy, potem smażyć pod przykryciem przez 15 minut. Po ugotowaniu odstawić, aby warzywa przestygły. Z ciasta ulepić kulki na placki o średnicy 15 cm. Każdy placek przekroić na połowę, włożyć nadzienie i uformować stożek. W garnku rozgrzać olej (samosy powinny w nim pływać). Smażyć przez 10-15 minut. Wyjąć z tłuszczu i odsączyć.
Podobne wpisy
Indyjska kuchnia wegetariańska
Puri – nadymające się placki z mąki pszennej
Tikka masala
Kakri raita – induska mizeria
Dahi – indyjski jogurt
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/samosa-indyjskie-pierozki