ßßß Cookit - przepis na Pożegnanie lata – sałatka z arbuzem, fetą oraz rukolą

Pożegnanie lata – sałatka z arbuzem, fetą oraz rukolą

nazwa

Wykonanie

Oficjalnie zakończyłam już sezon jedzenia posiłków na balkonie. Czas też pożegnać się z letnimi produktami. Najlepszym sposobem na to było wykorzystanie arbuza z rodzinnego ogródka. Ciężko to sobie wyobrazić, ale w polskich warunkach (bez szklarni) da się uprawiać arbuzy. Nie są one równie wielkie i czerwone w środku jak ich zagraniczni koledzy, ale w smaku niczego im nie ustępują. Nieduży owoc, z ciemną zieloną skórką został spożytkowany do przygotowania pachnącej słońcem sałatki z fetą, rukolą oraz octem balsamicznym . Przepis prosty, ale bardzo efektowny. Idealny np. na lekkie śniadanie.
arbuz
feta
rukola
ocet balsamiczny
sól
pieprz
Rukolę myjemy. Fetę kroimy w kostki. Przy pomocy wykrawacza robimy kuleczki z arbuza (możemy go również pokroić w kostki). Wszystkie składniki układamy na talerzu. Solimy, posypujemy pieprzem oraz skrapiamy octem balsamicznym. Podajemy z ciepłymi tostami, albo chrupiącą bagietką.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/pozegnanie-lata-salatka-z-arbuzem-feta-oraz-rukola