Wykonanie
Latem często robię placki z
owocami. Po przerobieniu wielu tradycyjnych przepisów na te bardziej piaskowe, i te bardziej
biszkoptowe zaczęłam eksperymentować z różnymi
mąkami, które nie są tradycyjnie wykorzystywane w kuchni europejskiej. Jednym z efektów poszukiwań nowych smaków jest właśnie placek
wiśniowy z
mąką z tapioki .Jest to
mąka otrzymywana z
manioku, rośliny występującej w Afryce, Indiach, Meksyku czy
Brazylii. Tapioka ma biały kolor, miałką konsystencję (to
mąka skrobiowa), nie zawiera glutenu, ani cholesterolu i jest bardzo łatwo przyswajalna.200 g
mąki pszennej50 g
mąki z tapioki150 g
cukru100 ml
mleka2
jajka50 g
masłapół łyżeczki
proszku do pieczenia250-300 g
wiśniMasło rozpuszczamy w garnku, dodajemy
cukier i dokładnie mieszamy. Następnie do masy wbijamy
jajka i powoli miksując wlewamy
mleko. Na sam koniec wsypujemy przesianą przez sito
mąkę pszenną wymieszaną z
mąką z tapioki oraz
proszek do pieczenia. Po wyrobieniu ciasto wylewamy do formy i przyozdabiamy drylowanymi
wiśniami. Placek wstawiamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.