ßßß Cookit - przepis na Pasta z bakłażana, papryki i jarmużu

Pasta z bakłażana, papryki i jarmużu

nazwa

Wykonanie

2 września, 2015 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Owoce i warzywa są teraz przepyszne, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowych smarowideł do kanapek.
2 małe bakłażany
1 papryka
1 liść jarmużu
5-6 łyżek oleju lnianego
1 łyżka tahini
sól, pieprz, tymianek
Paprykę i bakłażana myjemy, osuszamy, układamy w piekarniku na foli do pieczenia i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy do piekarnika umyty i osuszony liść jarmużu. Paprykę (usuwamy pestki) i bakłażana studzimy, obieramy ze skórki, po czym wrzucamy do blendera. Dodajemy liść jarmużu, olej lniany, tahini, sól, pieprz, tymianek i przerabiamy na pastę. Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Podobne wpisy
Pasta z bakłażana, cukinii, rukoli, czosnku i natki pietruszki
Sałatka z roszponką, jajkiem i papryką
Rozgrzewająca zupa z kurczakiem, papryką, kukurydzą i pigwą
Moutabbal
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/pasta-z-baklazana-papryki-i-jarmuzu