Dawno nie wrzucałam na bloga przepisu na danie z makaronem. Zatem dziś zapraszam na potrawę z wykorzystaniem bakłażana i fasoli mamut .250 g makaronu1 średni bakłażan200 g fasoli mamut200 g brokułów2 cebule300 ml śmietany 22%sól, pieprz, oregano, kurkumaliście melisyCebulę kroimy w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię z rozgrzanym tłuszczem (ja smażę na oliwie do smażenia) i podsmażamy aż zrobi się złota. Następnie dodajemy pokrojonego w kawałki bakłażana, smażymy kilka minut. Na sam koniec dorzucamy ugotowaną fasolę mamut oraz blanszowane brokuły pokrojoną na pół lub trzy części. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i kurkumą, po czym zalewamy śmietaną. Całość dusimy pod przykryciem przez 2-3 minuty. Makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Kiedy jest już gotowy łączymy go z sosem. Po rozłożeniu na talerze przybieramy makaron świeżymi liśćmi melisy.