Wykonanie
W najbliższym czasie szykuje się bardzo dużo okazji bliższego poznania kuchni japońskiej. W czerwcu
będę miała okazję poprowadzić aż 12 spotkań w różnych częściach Polski. Serdecznie zapraszam, wstęp na wszystkie spotkania jest wolny z wyjątkiem tych odbywających się w ramach GOOD FOOD
FEST . Szczegóły dotyczące poszczególnych wydarzeń znajdują się poniżej. Na wszystkich imprezach będzie można zakupić też książkę Japońskie
słodycze .9.o6. 2013, godz. 16:00,Warszawa(Centrum Sztuki Fort Sokolnickiego, ul. Czarnieckiego 51, spotkanie w ramach Dnia Dobrych Smaków)Japońskie
przyprawyKuchnia japońska słynie ze smacznych, zdrowych, świeżych i pięknie podanych potraw.
Ryby, warzywa,
mięsa,
owoce morza czy
makarony potrzebują odpowiednich dodatków. Wprawdzie w
Kraju Kwitnącej
Wiśni używa się bardzo mało przypraw, ale to dzięki nim jedzenie nabiera tak charakterystycznego smaku. Ideą kuchni Nipponu jest wydobywanie aromatu produktów, a nie przytłumianie go.
Sos sojowy, mirin, miso, sanshō,
ocet ryżowy, shiso, wasabi czy tōgarashi, to kilka przykładowych dodatków używanych w kuchni japońskiej – poznaj je i dowiedz się, jak możesz wykorzystać je w swojej kuchni.—– x —–13.o6. 2013,godz. 18:00, Warszawa(Galeria Azjatycka Muzeum Azji i Pacyfiku, ul.
Freta 5)Japonia na słodkoMagdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki Japońskie
słodycze opowie o świętach i festiwalach z
Kraju Kwitnącej
Wiśni oraz towarzyszących im łakociach, a także zaprezentuje „słodki kalendarz” – najpopularniejsze
słodycze z każdego miesiąca. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie
Słodycze .—– x —–14.o6. 2013,godz. 12:00, Włoszczowa(
Magia Książek, ul. Przedborska 10, Włoszczowa )14.o6. 2013,godz. 16:00, Ostrowiec Świętokrzyski(Odeon, ul. Polna 27, Ostrowiec Świętokrzyski)14.o6. 2013, godz. 18:00, Kielce(Pod zegarem, ul. Warszawska 6, Kielce)15.o6. 2013,godz. 11:00,
Kraków(Arteteka WBP w
Krakowie, budynek Małopolskiego Ogrodu Sztuki, ul. Rajska 12, wejście od ul. Szujskiego)15.o6. 2013, godz. 15:00, Katowice(Galeria Rondo Sztuki, Rondo im. Gen. Jerzego Ziętka 1)22.o6. 2013, godz.18:45,Łask k/Łodzi(COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkanie podczas finału konkursu BLOGERCHEF)23.o6. 2013,godz. 13:00, Warszawa(Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD
FEST 2013 , wstęp na festiwal jest płatny)27.o6. 2013,godz. 18:00, Gdańsk(Biblioteka Manhattan, Aleja Grunwaldzka 82, II piętro)Serdecznie zapraszamy na spotkanie poświęcone sztuce cukierniczej
Kraju Kwitnącej
Wiśni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka i autorka książek (Tradycje kulinarne Japonii, Japońskie
słodycze) opowie o ciasteczkach
ryżowych z kilkusetletnią tradycją, łakociach serwowanych podczas ceremonii herbacianej, najmodniejszych tokijskich deserach oraz wielu innych specjałach. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie
słodycze .—– x —–22.o6. 2013, godz.17:45,Łask k/Łodzi(COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkanie podczas finału konkursu BLOGERCHEF)23.o6. 2013,godz. 16:00, Warszawa(Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkania w ramach GOOD FOOD
FEST 2013 wstęp na festiwal jest płatny)Smaki JaponiiMieszkańcy
Kraju Kwitnącej
Wiśni słyną z zamiłowania do jedzenia. Przywiązują wagę nie tylko do smaku potraw, ale i do formy ich prezentacji. Dania japońskie są bardzo często swoistymi arcydziełami, wykonanymi ze szczególną troską o każdy szczegół. Emanują subtelnym pięknem, prostotą i minimalizmem. Smaki Japonii to spotkanie poświęcone sushi, sake i innym przysmakom z
Kraju Kwitnącej
Wiśni.
Podobne wpisySpotkania o kuchni koreańskiej i japońskiej,
Kraków 21 listopadaKONKURS – do wygrania książki „Japońskie słodycze”Sernik na zimno z musem z
mango i spotkania o kuchniShio zakura – marynowane kwiaty
wiśniKONKURS –
wyniki